Volledig mens principe

Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, met als doel om ziektes te voorkomen. Er wordt gestreefd naar een evenwicht tussen Yin en Yang. Ziekte wordt immers beschouwd als een verstoring van dit evenwicht. Hoewel acupunctuur nog te vaak louter wordt gezien als een techniek om pijn te verlichten, komt er veel meer bij kijken. In tegenstelling tot de traditionele Westerse geneeskunde, waar pijn vaak als een (tijdelijke) klacht op zich wordt beschouwd, wordt bij de traditionele Chinese geneeskunde bij elke klacht steeds naar de volledige mens gekeken. De onderliggende oorzaak van het probleem wordt gezocht, hetgeen vaak resulteert in een oplossing van lange duur.

Gebruikte technieken

acupunctuur

Acupunctuur werkt op de ‘qi’ (Chinese term voor energie) door het aanprikken van specifieke punten. Die punten worden gestimuleerd of afgeremd door dunne, steriele wegwerpnaalden. Dit geneest niet enkel ziektes, maar werkt ook preventief om weerstand te vergroten. Een acupunctuurbehandeling is zeker een meerwaarde voor het versterken van uw gezondheid, omdat de behandeling gebruikmaakt van de zelfregulerende en -genezende krachten van het lichaam. Acupunctuur kan perfect gecombineerd worden met een westerse behandeling.

Voedingsleer

Een dieet kan aangepast worden volgens de regels van de Chinese voedingsleer. Een juiste keuze en combinatie van voedingsmiddelen (volgens smaak, temperatuur en bereidingswijze) werkt in op de klachten van de patiënt en pakken grondig verkeerde eetgewoontes aan.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur is een vorm van acupunctuur waarbij het oor gebruikt wordt om klachten te behandelen. De oorschelp is een reflexveld waarin de totale mens weerspiegeld wordt op zowel mentaal, fysiek als emotioneel niveau. Ooracupunctuur wordt vaak toegepast bij de behandeling van chronische aandoeningen, bij pijnbestrijding en bij psychische problemen.

Electro-acupunctuur

Electro-acupunctuur is het toepassen van elektrische stromen op acupunctuurpunten via een naald. De in het lichaam ingebrachte naalden worden door middel van elektrische geleidingskabeltjes met een stimulatietoestel verbonden, waarbij stroomimpulsen de werking van de naald versterken. Neurofysiologische processen bij elektrische stimulatie van acupunctuurpunten zorgen voor het vrijkomen van diverse lichaamseigen hormonen. De combinatie van deze kennis uit de moderne geneeskunde met de behandelprincipes uit de Traditionele Chinese Geneeskunde vormt een meerwaarde in het therapeutisch arsenaal van de acupuncturist.

Cupping en gua sha

Cupping wordt vaak gebruikt om spanning en pijn in een specifiek gebied van het lichaam te verminderen, en is zeer doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten. 
Gua Sha is een oude genezingstechniek waarbij de te behandelen zone ingesmeerd wordt met olie. Met een speciaal instrument worden korte of lange slagen over de huid gestreken, waar de pijn zich manifesteert of parallel met de wervelkolom. Deze strelende beweging verbetert de doorbloeding in het lichaam en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Hierdoor kan de energie, de ‘qi’, weer stromen. Ook het zenuwstelsel gaat hierdoor beter functioneren, met een gunstige invloed op de mentale en psychische gezondheid. 

Moxa

Moxa maakt gebruik van warmte op de acupunctuurpunten, en heeft een sterk stimulerend effect op het lichaam.

Kruidenleer

Chinese kruiden, elk met specifieke plant eigenschappen, hebben op basis van smaak en temperatuur een werking op de meridianen en organen. Kruiden worden zowel gebruikt ter preventie als ter behandeling van uw klachten. Ze zorgen voor een beter evenwicht voor het organisme. De kruiden zijn onderhevig aan strenge kwaliteitscontroles en voldoen aan de westerse normen. Kruiden en acupunctuur versterken elkaars werking en worden daarom vaak samen gebruikt. 

Benieuwd welke technieken
nog aan bod komen bij Corposs?